Fotografije iz ciklusa d.etalj nude slobodu interpretacije. Bez opterećenosti konceptom ili dodatnim značenjima Dražen na jedan osebujan i potpuniji način doživljava svakodnevicu i u toj kreativnoj dimenziji ništa mu ne ograničava slobodu. Motive zabilježene u svom okruženju ili na putovanjima, potpuno lišava sadržaja, a formu ističe koristeći se kompozicijom.

Mijenjajući ugao gledanja na stvari oko sebe, izdvaja samo detalj posmatranih predmeta, zaustavljajući u vremenu ono što „običnom“ pogledu promakne. Fokusirani objekat postaje glavni kompozicijski i tematski nositelj slike. Izdvojeni detalji su postali zanimljivi svojom formom oslobođenom od sadržaja, te je njihova struktura, tekstura i kompozicija fotografiji dala drugačiji smisao. Posmatrač je pozvan da doživi stvarnost iznova, na drugi način.

Na fotografijama je istaknuta tekstura, krhkost površine, igra svjetla ili sjenke, što im daje karakteristike lepršavosti i poetičnosti. Osjeća se emotivna vezanost za posmatrano. Vraćeni smo u jedan pomalo zaboravljen svijet, sa masovnog na intimno, na ljepotu malih stvari, drugačije percepcije, fotografsku tišinu i meditativnost. Fotografije nas direktno dotiču, nameće svoju jedinstvenu iluziju, pomijeraju granice i proširuju horizont.

2012 feb – Photograph Exhibition: d.etalj, Gallery IPC Sarajevo, as part of Sarajevo Winter Festival