A photograph is always invisible, it is not it that we see. Roland Barthes

U ciklusu „Fragmentos Urbanos“, koji je rezultat autorove posjete Barceloni, Dražen Grujić ne koristi medij fotografije u klasičnom, danas prevaziđenom smislu – da bi nam prikazao stvarnost onakvom kakva jeste, zarobivši neki trenutak u vremenu. Umjesto toga,on stvara potpuno novu stvarnost, igrajući se kompozicijom, geometrijom ili haotičnošću detalja.

Detalj, isječak, parče kompletne slike dobija tako svoju vlastitu priču, pričajući autorov doživljaj grada lišen svih doticanja sa toposima i poznatim siluetama Barcelone. Tim komadanjem viđenog ne gubi se jasnost karaktera urbane sredine, on se iščitava iz motiva nataloženih zidnih natpisa, plakatiranja, skate-boarda, ostataka nekad postojeće višespratnice, što sveskupa govori o dinamici velikog grada.

Ovakav oneobičen doživljaj fotografije, stavljanje akcenta na kompoziciju detalja i davanje priče odlomljenom dijelu cjeline koji običnom posmatraču ne bi imao velikog smisla, dovodi samu fotografiju, medij koji u osnovi raspolaže realnim činjenicama i tu je najčešće da transponuje stvarnost u polje medijske slike, u utrku sa slikarstvom, kojem je daleko lakše operisati sa teorijama nadrealizma, apstrakcijom, slobodom, maštom, individualnim promišljanjem. Upravo zbog izostanka autorove želje da ponudi cjelovitu sliku objektivne stvarnosti, veliku priču i pravu istinu, gledalac dobija veću slobodu da interpretira fotografiju i njene motive onako kako želi, da pronađe kodiranu poruku u minimalističkom prikazu.

Ciklus „Fragmentos Urbanos“ nudi tri cjeline. Prvu čine haotični napisi na vratima, tragovi ko zna koliko puta nalijepljenih i sastruganih plakata, zabilježeni otisci života koji se tu odvija, a estetikom podsjećaju na apstraktni ekspresionizam. Druga je obilježena rijetkim prisustvom čovjeka na fotografiji, a treću cjelinu stvara sveprisutna fascinacija arhitekturom, estetikom koju gradu daju fasade zgrada i čistom geometrijskom kompozicijom koju čine njeni ulomci, vrata, prozori. Sve se završava na panoramskom pogledu na grad, objedinjujućoj cjelini svega viđenog.

2009 sep – Galerija Roman Petrović

2009 nov – Muzej grada Zenice, Zenica

2010 maj Centar za kulturu, Mostar

2009 dec – Galerija Likrum 76, Visoko

 

2010 feb – Banja Luka, Dom Mladih