U svom novom ciklusu fotografija, Grujić se vraća maniru koji ga je i ranije intrigirao: povezivanje različitih svjetova preko detalja. Fotografije iz ciklusa d.veze spojene su tako da zajedno svjedoče o određenom trenutku, podržavajući jedna drugu, nekad motivom ili specifičnom atmosferom koju zajedno stvaraju, a nekad vizuelnim jezikom: pripadajućom bojom, kompozicijom ili teksturom potpuno različitih predmeta i pojava. Samo povezivanje fotografija u ovom je slučaju umjetnički potez za sebe, budući da je parove trebalo postaviti na način da se fotografije međusobno komentiraju. Ovdje je, i više nego u prethodnim Grujićevim radovima, važna dimenzija recipijenta, kojem je ostavljen prostor da vezu, priču koja povezuje dvije fotografije dovrši sam.

Kroz neku vrstu putovanja različitim predjelima, Grujić se bavi detaljima iz svakodnevice, ali ujedno i specifičnom atmosferom koju u njoj nalazi: samoćom, tišinom, preplitanjem javnog i intimnog, rutine i neuobičajenosti. Ulazeći u intimne svjetove običnih ljudi i njihovih svakodnevica, pronalazi detalje i njima sinegdoški progovara o cjelokupnim životima, jednim detaljem podcrtavši navike, specifične odlike različitih podneblja i generacija. Detalji koje autor bira obično dolaze iz sfere privatnosti, označeni su potpuno ‘domaćom’ atmosferom, i da nisu na ovaj način stavljeni u sferu javnog, ostali bi zauvijek zaštićeni od znatiželjnih pogleda. Veze među detaljima na svakoj pojedinačnoj fotografiji imaju funkciju da govore o cjelokupnom identitetu određenog trenutka i izabranog prostora.

Autor se u d.vezama okreće kombinaciji analogne i digitalne fotografije, pri čemu spoj zaboravljenog i zanemarenog medija sa savremenim tehnikama rezultira drugačijim tehničkim mogućnostima, i u konačnici otvara nove moguće svjetove unutar ove umjetnosti.

Tamara Zablocki

http://www.blackbox.ba/art_shop_drazen_grujic.html

2011 jan – Photography Exhibition: d.veze, Gallery Black Box, Sarajevo, BiH

2011 may – Photograph Exhibition: d.veze, Gallery “UDAS”, Banja Luka, BiH

2011 avg – Photograph Exhibition: d.veze, Bitola Open City, Bitola, Macedonia